2024 besökte jag både Stockholms internationella seriefestival, Malmö Seriefest och Bokmässan och även om tiden inte räckte till för ett besök på Ystad seriefestival eller Seriefest i Väst så känner jag mig mycket nöjd med serieåret. Rent personligt så fyllde jag 50 år och blev dessutom bonusfarfar för första gången vilket verkligen satte guldkant på året.
Som vanligt vill jag passa på och tacka de svenska förlagen Cobolt, Kartago, Galago, Lystring förlag, Egmont, Verbal, Palabra och Albert Bonniers förlag som alla varit mycket generösa med att skicka recensionsex. Nu raskt över till mina listor över årets bästa serieböcker: tio favoriter bland årets serieböcker översatta till svenska och årets, enligt mig, tio bästa svenska serieböcker.
ÅRETS BÄSTA SERIEBÖCKER ÖVERSATTA TILL SVENSKA
10. BALLADEN FRÅN NORR (PALABRA FÖRLAG)
Fjärde och sista delen av Alfonso Zapicos mäktiga och hudnära epos om den misslyckade oktoberrevolutionen i Asturien 1934 såg dagens ljus på de svenska seriehyllorna 2024. Hela följetongen får högsta betyg och jag vill särskilt hylla alla inblandade på Palabra förlag vars utgivning håller toppklass när det gäller att leverera spanska serier av bästa märke till en svensk publik.
9. OUMPAH-PAH – SAMLADE ÄVENTYR (EGMONT COMICS)
Egmont Comics fina och omfångsrika samlingsutgåva av alla äventyr med Oumpah-Pah, den tappraste av allra tappraste tappra i stammen Shavashava, och hans vän, den franske adelsmannen Hubert de la Pimpinette, är en viktig pusselbit i det mycket fruktsamma samarbetet mellan radarparet René Goscinny och Albert Uderzo som har en given plats i alla serieälskares bibliotek.
8. ADÈLE BLANC-SEC – SAMLADE EXTRAORDINÄRA ÄVENTYR (COBOLT FÖRLAG)
Jacques Tardis underbara äventyrsserie Adèle Blanc-Sec har tidigare getts ut på svenska av Carlsen, dock bara sex album av totalt tio (det senaste kom ut 2022). Tack vare Cobolt kommer vi nu äntligen få njuta av denna klassiker i sin helhet och dessutom i sedvanligt snygga samlingsvolymer med rikt extramaterial.
7. RIGEL – EKOT AV EN KATASTROF (KAUNITZ-OLSSON)
Berättelsen om den norska fartygskatastrofen på MS Rigel i slutet av andra världskriget är djupt tragisk på många sätt – dels att merparten av de 2500 omkomna var ryska krigsfångar, att de allierades bombflyg var orsaken, men också det faktum att efterföljande storpolitik nästan raderat händelsen ur folks medvetanden. Tack vare den norska serieskaparen Ida Larmos seriebok lyfts förlåten till ett stycke bortglömd historia och de omkomnas och överlevandes röster görs åter hörda.
6. BIBLIOTEKARIERNAS HÄMND (KARTAGO)
Tom Gaulds underbara verk består av strippserier med boken i centrum, både utifrån författarens och läsarens perspektiv, men den är också en träffsäker betraktelse över litteraturen i största allmänhet i alla dess genrer, från ”skräplitteratur” till högstämd lyrik.
5. PARDALITA (BERGHS FÖRLAG)
Joana Estrelas fina ungdomsroman är en mycket lyckad mix av ren text och traditionellt serieberättande där vi får lära känna Raquel genom hennes poetiskt vackra inre monolog som beskriver alltifrån tråkig vardag, sökande efter identitet och, inte minst, hennes växande kärlek till Pardalita.
4. DISA 1 – DRAKEN VAKNAR (EGMONT COMICS)
Jérôme Pélissier och Carine Hinders underbara saga i serieformat innehåller allt man kan önska sig när det gäller mystik, magi, härliga karaktärer, mycket humor, en rejäl skopa charm och underbara illustrationer i denna mycket fina svenska utgåva från Egmont Comics.
3. UPPVAKNANDEN (LYSTRING FÖRLAG)
Juliette Mancinis lysande självbiografi om bland annat familjens historia, traumatiska världshändelser och patriarkatets bojor är både briljant expressionistisk, experimentell, tänkvärd och mycket läsvärd.
2. GINETTE KOLINKA – ÖVERLEVARE FRÅN AUSHWITZ-BIRKENAU (KARTAGO)
En av Förintelsens starkaste minnesambassadörer är Ginette Kolinka, som i dagarna fyllde 100 år, och den här boken är en mycket stark skildring av hennes gripande vittnesmål, skapad av den självlärda tecknaren Aurore D’Hondt som lagt ner hela sin själ för att föra Ginettes budskap vidare till eftervärlden.
1. MISSAT SAMTAL (ALFABETA BOKFÖRLAG)
Tio år efter 22 juli-attentaten kom Nora Dåsnes seriebok Ubesvart anrop ut i Norge och 2024 kom den även ut i svensk översättning på Alfabeta Bokförlag med titeln Missat samtal. Denna mycket läsvärda seriebok skildrar tiden efter attentaten på ett mycket gripande sätt där Rebekka, Fariba och deras jämnåriga gymnasiekompisar försöker följa de vuxnas råd om att ”ta tillbaka vardagen”, men hur gör man det när en hel befolkning är traumatiserad av det inträffade? Boken vann Nordiska rådets pris för bästa barn- och ungdomslitteratur 2022 som första seriebok och den är utan tvekan 2024 års bästa seriebok översatt till svenska enligt undertecknad.
ÅRETS BÄSTA SVENSKA SERIEBÖCKER
10. MJÖLK OCH MÄNNISKOR (GALAGO)
Matilda Josephsons seriedebut Mjölk och människor är inspirerad av hennes jobb som kassörska i en livsmedelsbutik där hon skapade korta serier om vardagen bakom kassan. Här får vi möta alla slags människor, med särskilt fokus på de oundvikliga kufarna eller originalen, men istället för att håna och gyckla med detta utanförskap så skildrar Matilda dem med en kärlek och värme som går igenom serierutorna och rakt in i hjärtat.
9. MORS DAG (GALAGO)
I tretton små noveller får vi läsa Klara Wikstens fiktiva berättelser om sorgen över att förlora sin mamma i unga år – starka och gripande skildringar av den frånvarande modern som ständigt är närvarande. Det vemodiga ljuset i det mörkaste mörkret är att sorgen är en del av livet och bokens slutackord är både livsbejakande och befriande.
8. DE DÖDAS DROTTNING 1 – BRUDROVET (EPIX FÖRLAG)
Li Österbergs underbara följetong om den grekiska mytologin med fokus på den passionerade men komplicerade kärlekssagan mellan dödsguden Hades och gudinnan Kore (Persefone) är fortfarande något av det bästa du kan läsa i svensk serieväg just nu.
7. STINAS JOJK (ALFABETA FÖRLAG)
Efter succén med den August-nominerade När vi var samer djupdyker Mats Jonsson i historien om samen Kristina Katarina Larsdotter, känd som Stor-Stina eller Den långa lappflickan. Med kärleksfull värme och stort patos skildrar Jonsson hennes gripande och fascinerade livsöde och boken är i mina ögon något av det bästa han gjort.
6. KRYMPANDE UTSIKTER (BAKHÅLL)
Daniel Ahlgrens mästerliga illustrationer har en nerv och detaljrik lekfullhet som få andra svenska tecknare kan komma i närheten av idag och detta tillsammans med komisk timing, rapp dialog och mycket rolig satir gör Krympande utsikter till en sann njutning att läsa.
5. DOLDA JUDISKA LIV (ALBERT BONNIERS FÖRLAG)
Efter den fenomenala dokumentärromanen Ihågkom oss till liv, som vann Nordiska rådets litteraturpris 2023, kontaktades Joanna Rubin Dranger av flera människor som valt att leva med dold judisk identitet i Sverige. Denna brutala verklighet skildras mycket gripande i boken Dolda judiska liv som består av fem tecknade berättelser och över 30 intervjuer som bland annat tar upp ämnen som nedärvda trauman, rädslan för antisemitism och fruktan att historien ska återupprepa sig.
4. SERIER FÖR VUXNA – EPIX OCH DEN SVENSKA SERIEREVOLUTIONEN (LYSTRING FÖRLAG)
I Robert Amans utmärkta intervjubok får vi följa triumferna och skandalerna runt Epix-redaktionen, med Horst Schröder i spetsen, när begreppet ”serier för vuxna” revolutionerade det svenska serielandskapet på 1980-talet. Likt en fluga på väggen, hostande av tobaksrök, får vi följa med på ett vilt och stundtals osannolikt äventyr ur verkligheten där målet alltid var att ständigt lyfta seriekonsten till nya höjder.
3. KATTFLICKAN OCH ANDRA BERÄTTELSER (GALAGO)
Furmark är en mästare både när det gäller hennes varma illustrationer och det naturliga och rättframma samtalet mellan människor men det som lyfter Kattflickan och andra berättelser lite extra är hennes briljanta känsla för skräck som man kan hitta i samlingens första och sista novell.
2. FLICKVÄNSPROVET (KARTAGO)
I sin fantastiska bokdebut Flickvänsprovet skildrar Ditte Lindroth ett smärtsamt uppvaknande ur en livslögn både naket smärtsamt men också med en rejäl skopa mörk humor och många dråpligheter under resans gång. Den uttrycksfulla teckningsstilen och väl avvägda flödet gör den till en av de bästa seriedebuterna på mycket länge och den förtjänar verkligen mitt högsta betyg.
1. CLUB LONELY (GALAGO)
Att sätta tänderna i en ny seriebok av Pelle Forshed är en sann fröjd, både som läsare men inte minst som recensent. Hans underbara klara linjen-stil tillsammans med ett lågmält uttryck som samtidigt kokar av känslor under ytan tas till nya strålande höjder när det gäller hans senaste verk, Club Lonely från Galago, som är en briljant tragisk komedi där en serieskapare på dekis bryts ner av bekräftelsebehov, ångest och missunnsamhet över hans uteblivna framgång och dessutom är den en fest för alla, inklusive mig själv, som älskar härliga metalager. Club Lonely är inget annat än en uppvisning i svensk seriekonst när den är som bäst.
När det gäller årets nya serieböcker så kommer det snart ett inlägg med vårens nyheter. Istället vill jag tipsa om sex andra serieböcker som jag läst under året och som alla får toppbetyg. A Guest in the House av Emily Carroll; Christophe Chaboutés adaption av Herman Melvilles klassiker Moby Dick; It’s Lonely at the Centre of the Earth av Zoe Thorogood; Om någon vrålar i skogen av Malin Biller; Return to Eden av Paco Roca samt How War Begins – Dispatches from the Ukrainian Invasion av Igort.
Avslutningsvis så hoppas jag, med en dåres envishet, att 2025 blir året då vi äntligen får läsa Hermanns Jeremiah på svenska.