Sedan debuten 2002 har Anneli Furmark gett ut nio egna serieböcker, där fyra vunnit Urhunden i kategorin Årets bästa originalsvenska seriebok, nu senast 2021 med Gå med mig till hörnet. Hennes senare böcker har alla varit längre sammanhållna berättelser men i hennes tionde och senaste verk Kattflickan och andra berättelser återvänder hon storstilat till det formatet som präglade hennes första böcker, nämligen serienovellen.
Den röda tråden i de fem sällsamma novellerna som utgör boken är olika varianter på när det förflutna gör sig påmint, vilken lärdom man kan ta av det och framförallt hur man går vidare i livet.
I den första novellen Kattflickan besöker ett medelålders par, Ylva och Danne, en musikfestival men Ylva plågas av en gammal otrohetsaffär och känner sig förföljd av en flicka med kattmålat ansikte. I Kung och fosterland reser Anneli själv till Flandern där en hel generation slaktades i Första världskrigets skyttegravar på grund av den grandiosa nationalismen.
Kort möte vid Långsele station är en mycket fin bearbetning av Maja Beskows dagboksanteckningar från 1912 där hon träffar en förlorad kärlek medan Mylingar är ett samtal med bildkonstnären och vännen Gerd Aurell om hennes uppväxt där Gerds familj bodde några år i Nova Scotia, en berättelse om klasskillnader, religion, otrohet och Gerds rädsla att förvandlas till en myling eftersom hon var odöpt. Samlingen kröns med den tvättäkta skräckhistorien Torborg där en kvinna och hennes gamla mor besöker ett läbbigt ålderdomshem som hemsöks av spöken.
Furmark är en mästare både när det gäller hennes varma illustrationer och det naturliga och rättframma samtalet mellan människor men det som lyfter Kattflickan och andra berättelser lite extra är hennes briljanta känsla för skräck som man kan hitta i samlingens första och sista novell. Rekommenderas varmt!!!
Illustration: Anneli Furmark
Förlag: Galago
Betyg: 4+/5
33lfdl