Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2024

fredag 30 augusti, kl 12:00 av 0 kommentarer

Så var det åter dags att kavla upp jobbärmarna inför höstterminen och inte minst njuta av höstens nya skörd av serieböcker och framförallt alla seriefestivaler som står för dörren. Först ut är Malmö Seriefest (helgen 31 augusti – 1 september) följt av Ystads Seriefestival (tidigare Skillinge Seriefestival, helgen 6-8 september), Bokmässan i Göteborg med den alltid lika spännande Serie- och fantastikscenen (26-29 september) samt Seriefest i Väst (24-26 oktober), men nu raskt över till höstens utgivning av serieböcker. Som vanligt är det en lista med reservationer då vissa titlar ännu inte annonserats och flera kan skjutas på framtiden men planen är att uppdatera listan under hösten så fort jag fått den information jag behöver.

Från Cobolt får vi bland annat Asterix – Historieboken: Sanna myter och falska fakta där Bernard-Pierre Molin, som också författat Asterix: Latinska citat med förklaringar (också utgiven av Cobolt), går till bottnen när det gäller den historiska korrektheten i Asterix och Obelix äventyr. Vi får också nionde samlingsvolymen av Roger Leloups äventyrsserie Yoko Tsuno, med underrubriken Hemligheter och förbannelser, som innehåller tre äventyr som inte givits ut på svenska tidigare, nämligen Lucifers tjänare, Ametistens förbannelse och Khanys hemlighet.

Sylvain Runberg och Josip Homs adaption av Stieg Larssons Millennium går i mål med Luftslottet som sprängdes och lite senare i höst dyker Johan, Lotta och Jockos äventyr 5 – Kobrornas dal upp samt andra samlingsvolymen av Jacques Tardis klassiker Adèle Blanc-Sec och ett nytt samlingsalbum med Modesty Blaise som innehåller nio äventyr från seriens guldålder på 1960-talet, alla författade av Peter O’Donnell och tecknade av Jim Holdaway. Tidigare i våras utlovades Jaktfalkarna – Samlade äventyr 2: Faran från skyn och retroversionen av Tintins äventyr: Det sönderslagna örat och dessa förväntas nu dyka upp på seriehyllorna i augusti respektive oktober.

När det gäller förlagets mangautgivning får vi Darwin 3, Radiant 9 samt sjunde delen av Solo Leveling 7.

Den franska serieskaparen Claire Bretécher är mest känd för sin satiriska skämtserie De frustrerade som skildrar vardagsproblem hos den under 1970-talet ständigt växande och allt mer privilegierade medelklassen. Serien gavs ut på svenska i fem album på 1980-talet av Hammarström & Åberg och sålde som smör i solsken tack vare den svenska vuxenserievågen. Nu ger Cobolt ut en samling med det bästa från albumen och som grädde på moset i färg och med ny svensk översättning.

Av alla serier som André Franquin tecknade var Bravo The Brothers hans personliga favorit. I den här berättelsen dyker både Gaston, Nicke, Spirou och Marsupilami upp och dessutom en födelsedagspresent i form av tre sjövilda cirkusapor. Berättelsen dök upp på svenska för första gången i Spirou-albumet Raffel med Zafir och kommer här i en fyllig lyxutgåva med rikligt extramaterial.

Sist men inte minst så bjuder förlaget på en mycket efterlängtad serie, nämligen tredje och sista samlingsvolymen av François Bourgeons fantastiska epos Resande med vinden vars första del dök upp för drygt 40 år sedan. Undertiteln är Körsbärens blod där vi får följa de dramatiska skeendena under den blodiga Pariskommunen 1871 och dess efterverkningar.

Kartago bjuder på en ny samling med satirtecknaren Robert Nybergs alster med titeln Det är mycket nu, femte delen av Systrarna Gyllenspets med undertiteln De tre önskningarna, Fallet med den vänsterhänta Ladyn med Sherlock Holmes unga syster Enola samt en av årets höjdpunkter, nämligen det sjätte äventyret med Joakim Lindengrens privatdetektiv Ugly. Titeln Den gode, den onde och Ugly för tankarna till spaghettiwesterns och Vilda västern men rent konkret så utspelar sig boken i Västergötland där Ugly erbjuder sig att hjälpa den lokale sheriffen med att stoppa en liga av bohagstjuvar.

Förlaget bjuder också på två spännande nyheter: Först ut har vi Hilo 1 – Pojken som kraschlandade på jorden av Judd Winick, serieskapare som skrivit en mängd manus till olika DC-serier som Green Lantern, Green Arrow, Batman, Catwoman, med flera, som 2012 beslutade sig för att skapa en alldeles egen serie som hans då sjuårige son kunde läsa och resultatet blev följetongen om den lille pojken Hilo (uttalas ”High-Lo”) som helt plötsligt faller ned från himlen och landar i en amerikansk småstad där han tar med sina nya vänner D.J. och Gina på en mängd olika äventyr. Winick har beskrivit serien som ”lite E.T., lite Doctor Who, lite Snobben och Kalle och Hobbe” och hittills har det kommit ut tio böcker i serien i USA.

Den franska judinnan Ginette Kolinka, 99 år gammal i år, överlevde Förintelsen men det skulle dröja ända till början på 2000-talet innan hon bestämde sig för att vittna om sina upplevelser. I Ginette Kolinka, överlevare från Auschwitz-Birkenau skildrar den franska serieskaparen Aurore D’Hondt hennes upplevelser som ung och det är en stark hyllning till hennes livsgärning som minnesambassadör.

Från Egmont får vi under hösten som vanligt en mängd nya serieböcker, såsom Idefix och rebellerna 3 – Full rulle i Lutetia! som är baserad på en animerad serie och utspelas innan Idefix träffade våra galliska vänner; norsk fantasy i Drakens öga 4 – SåradRagnarök 4 – Yggdrasil och Arkin Ljusets väktare 3 – Valet; fransk magi i Småfolkets beskyddare 3 – Enhörningen samt en serieversion av Tim Burtons Nightmare Before Christmas av Alessandro Ferrari och Massimiliano Narciso.

Vi får också Smurfarna & den gömda byn – Den förbjudna skogen och Smurfarna & den gömda byn – Det stora sveket som är baserade på den animerade filmen Smurfarna: Den försvunna byn där Smurfan och hennes vänner hittar Den gömda byn i Förbjudna skogen som är bebodd av enbart kvinnliga smurfar. Vidare får vi även tredje och sista samlingen av den läsvärda följetongen Freddie på Firefoot Farm av Lena Furberg och Katarina Liljedahl som publicerades under 15 års tid i Min häst.

Sissel Gustafsson är tillbaka med Lyckobäraren 2 – Jakten på lycka där Mia är fångad i en främmande och farlig värld och kämpar för att komma hem samtidigt som hon bär på en djup sorg efter att hennes far gått bort – en sorg som väcker den livsfarliga Sorgsnokens omättliga hunger.

Vidare får vi de första två böckerna av fyra i serien Alisik (med titeln Höst respektive Vinter) av Hubertus Rufledt och Helge Vogt där vi får möta 15-åriga Alisik som en vacker dag vaknar upp på en kyrkogård och upptäcker att hon är död och med hjälp av Ruben, en ung blind man som är den enda levande som kan se henne, försöker hon ta reda på vad som orsakat hennes död.

Vilda tassar 1 – Rävfarmen är skapad av den norska serietecknaren Victor Nordahl där vi får möta två rävar: Den vilda Ty och Lukas som levt hela sitt liv i fångenskap. En fascinerande berättelse som väver in vår egen samtid och frågor om identitet, tolerans och acceptans utan moraliska pekpinnar

Lite senare i höst får vi också Spirou 56 – Minnen av framtiden där vi ställer oss frågan om Spirou verkligen dog i förra albumet eller inte, och inte blir det mindre förvirrande när vi plötsligt befinner oss på världsutställningen i Bryssel 1958.

Sist men inte minst så fortsätter Malin Falchs följetong med Sonja och den magiska Jotundalen i Norrsken 7 – Harrukas önskan där nya faror hotar och Sonja desperat försöker hjälpa sina vänner i den magiska världen.

Från Galago kommer Tommy Sundvalls Folkbokförd i rännstenen, uppföljaren till Tommys debut På äventyr i senkapitalismen, där vi åter får stifta bekantskap med diverseknegarna Morris, John och Hunter som stolt lever efter devisen: ”Hellre fattig och vettig än rik och en jävla idiot”.

2018 kom Pelle Forsheds Under tiden, som i mitt tycke var det årets bästa svenska seriebok, och nu är det dags för Club Lonely där vi får möta den självbiografiske serietecknaren Bure Bergström som längtar efter att bli hyllad för sitt senaste mästerverk på kulturspalterna, men som bittert får erfara att genren är död och att han är en relik från sedan länge svunna tider.

En annan bok som hyllats här på Shazam, och som dessutom vann Urhunden i kategorin Bästa originalsvenska seriebok utgiven under 2020, är Anneli Furmarks Gå med mig till hörnet och hennes nya bok från Galago, Kattflickan och andra berättelser, består av fem sällsamma noveller som både innehåller skräck, rädsla, hopp och kärlek och mycket mer.

När mumintrollen blev en succé i början på 1950-talet kontaktades Tove Jansson av det brittiska dagstidningsförlaget Associated Newspapers som undrade om hon ville göra en tecknad serie som kunde som följetong i dagstidningar. Tove sa ja, och från 1954-1975 gick serien i olika tidningar – först i The Evening News och snart över hela världen. Nu ger Förlaget M ut första delen av en nyutgåva, Mumintrollet – Samlade serier 1, och andra delen ges ut i augusti 2025.

I Liv Strömquists tionde och tredje seriebok från Norstedts, Pythian pratar, presenteras sju livsråd för att hjälpa mot livsråd. Vi får bland annat lära oss om diverse märkliga självhjälpstips ur historiens annaler men Liv försöker också svara på den svåraste frågan, nämligen ”VARFÖR vi bara ska fortsätta pinna omkring på klotet så extremt jävla länge som det är fysiskt möjligt.” 

Den 25 maj 2024 återbegravdes samen Kristina Katarina Larsdotter, känd som Stor-Stina eller Den långa lappflickan, på kyrkogården i Malå bredvid sina föräldrar och systern Sara. Med på begravningen fanns hennes avlägsna släkting Mats Jonsson som i boken Stinas jojk från Alfabeta Bokförlag tecknar hennes märkliga livsberättelse: Om hur hon aldrig slutade växa, visades upp mot betalning i Sverige och Europa, ställdes ut på Karolinska institutet efter sin död och vars kvarlevor förmodades ha förstörts i en brand för att sedan hittas i en låda häromåret.

Berghs förlag ger ut Pardalita av Joana Estrela, en portugisisk ungdomsroman om kärlek i en hopplöst vanlig vardag där 16-åriga Raquel förälskar sig i Pardalita som drömmer om att flytta till Lissabon och bli konstnär.

Partiets själ är en satir över vår samtid där välfärd och visioner ersatts av privatiseringar och egenintresse och framförallt det politiska partiet som stod för något men nu gått vilse. Boken är utgiven på det egna förlaget Lama av upphovsmännen Max Gustafson och Lars Krantz och när satirtecknaren respektive skräckmästaren slår sina påsar ihop blir resultatet mörkt, mustigt och mycket lockande.

Sist men inte minst har vi Lystring förlag som ger ut boken Barnrumpa av den algeriska illustratören Melek Zertal – en bok som förläggaren Fredrik Jonsson beskriver som ”feministisk gladporr” där vi får möta den franska tjejen Nejma som reser till Los Angeles på vinst och förlust och får sitt livs äventyr.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...