Efter att ha blickat bakåt över serieåret 2024 är det nu dags att se framåt och utforska vad serievåren 2025 har att erbjuda. Med detta inlägg kommer som vanligt en rejäl brasklapp för även om mycket redan presenterats av förlagen så vet jag av erfarenhet att en del utgåvor skjuts på framtiden och det lär komma fler böcker när vi närmar oss Stockholms internationella seriefestival i maj månad plus att flera förlag ännu inte presenterat sin vårutgivning. Med detta sagt, raskt vidare till vårens titlar.
Först ut blir Cobolt som redan gett ut Sprakfålarna, ett nytt extraordinärt Lucky Luke-album, av Christian Hincker, som är mer känd under sin pseudonym Blutch. Blutch är en hyllad serieskapare i hemlandet Frankrike men det här är faktiskt hans första album på svenska. I januari gav förlaget även ut den åttonde och sista delen av Yann och Hugaults följetong om WASP-piloten Angela McCloud – Angel Wings. Den här gången befinner vi oss på den koreanska halvön när vapenstilleståndet just proklamerats och Angela har fått i uppdrag att eskortera den bångstyriga superstjärnan Marilyn Monroe under hennes turné på de amerikanska baserna samtidigt som hon undersöker mystiska omständigheter kring ett attentatsförsök mot en amerikansk officer.
Lite senare i vår kommer den första samlingsvolymen av Edgar P. Jacobs originaläventyr med Blake och Mortimer som innehåller alla tre delarna av Svärdfiskens hemlighet som aldrig tidigare getts ut i Sverige. Vi får även Spirou på Kuba, ett extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke, författat av Lemoine och Baril samt tecknat av Elric, där Spirou anklagas för en attack på självaste Fidel Castro och behöver hjälp av sina vänner Nicke och Sickan. Övriga album att hålla utkik efter är Manu Larcenets hyllade serieadaption av Cormac McCarthys postapokalyptiska mästerverk Vägen samt första delen av två om mötet mellan Maurice Leblancs geniale gentlemannatjuv Arsène Lupin och sir Arthur Conan Doyles mästerdetektiv Sherlock Holmes. Historien, författad av Félix samt tecknad av Janolle och Delf, är fritt baserad på Leblancs bok Arsène Lupin mot Sherlock Holmes, först utgiven 1907.
När det gäller förlagets mangautgivning får vi nya delar av följetongerna Solo Leveling och Radiant men också första delen av Saint Seya: Zodiakens riddare som bygger på Masami Kurumadas manga. Mest ser jag dock fram emot första delen av Hayao Miyazakis klassiker Nausicaä från Vindarnas dal som nu äntligen kommer ut i svensk översättning.
Från Kartago kommer del 2 om Hilo, den utomjordiske pojken med superkrafter, med titeln Hilo räddar absolut hela världen, samt tredje delen av Enola Holmes där hon tar sig an Fallet med den mystiska buketten. Vi får också två helt nya bokserier: Dödskalleön, som bygger på Anthony Horowitz prisbelönta ungdomsbok från 1988 där unge David Eliot skickas till den läskiga internatskolan Groosham Grange på den avlägsna Dödskalleön, samt första delen av Avatar med undertiteln Löftet, vilken är Gene Luen Yangs fortsättning på berättelsen om Aang, den siste luftbändaren.
Vi får även ett fartfyllt äventyr för unga superhjältefans med självaste Spider-Man av Mike Maihak med titeln Djurens hjälte! där väggkryparen får i uppdrag att passa Avengers husdjur medan de tar sig an en hotfull fiende.
Från Galago får vi årets första debutant, nämligen Sanna Kullin, vars bok Göteborgssyndromet handlar om pandemin, terapi, knepig förälskelse och Göteborg. Mycket stilsäker debut som kommer att recenseras inom kort. I recensionshögen ligger också första delen av Fabian Göransons nya barnboksserie med titeln Klara – Tvättbjörnarnas stad. I den fartfyllda trilogins första del rymmer Klara från den elaka vuxenvärlden som vill riva ner den nedgångna staden och bygga en ny modern stad i glas och betong. Klara är fast besluten att ansluta sig till ett av stadens alla gäng av utklädda gatubarn, i det här fallet Tvättbjörnarna, som lever en farlig, men dock, fri tillvaro på stadens gator.
Lite senare i vår kommer Max Hebert och Steve Nybergs bok Tre män funna mördade i Klippan, som utgår från det brutala trippelmordet på Forsmöllans rekreationsområde i Klippan 1999 men som spänner över en betydligt längre tidslinje och som Hebert och Nyberg jobbat med sedan 2017. Vi får också Ett år av apokalyptiskt tänkande av konstnären Linda Spåman som debuterade som författare för 20 år sedan med serieromanen Kötthuvudet. Hennes nya bok handlar om hennes fars kamp för att ta sitt liv när han diagnosticeras med sjukdomen ALS.
Lystring, Sveriges bästa förlag när det gäller alternativa serier, började årets utgivning med Palatset av Sammy Stein där vi får följa med in i framtiden och gå på visning av ruinerna av en konsthall. I mars kommer Tjärornas krig av den grekisk-belgiske konstnären, musikern och serieskaparen Ilan Manouach samt tredje numret av Mats Jonssons egen serietidning NEJ! (inget omslag än, tyvärr). När vi närmar oss Stockholms internationella seriefestival i maj får vi också Modersmjölk av italienaren Miguel Vila, som jag precis läst på engelska. En formmässig njutning full av kroppsvätskor och komplicerade relationer. I maj kommer också Mycelium Wassonii av Brian Blomerth som är en härlig tripp om paret Robert Gordon och Valentina Wasson som populariserade användandet av psykedeliska svampar och vars forskning dessutom var sponsrad av CIA.
Efter en lyckad Kickstarter-kampanj från Albumförlaget så får vi nu härliga nyutgåvor av de tre första delarna av Ola Skogängs lysande bokserie Theos ockulta kuriositeter, komplett med nya omslag och nytecknade sidor som knyter ihop historierna. Som grädde på moset kommer även ett 1000-bitars Theo-pussel. Under våren kommer även tredje delen av Mats Källblads hårdkokta glesbygdsdrama om Polly med undertiteln Fri sikt och förhoppningsvis också andra och avslutande delen av 1629…eller den förskräckliga berättelsen om de skeppsbrutna från Jakarta av Xavier Dorison och Thimothée Montaigne.
När det gäller övriga förlags vårutgivning så levererar Kaunitz-Olsson två titlar av två debutanter: Alva Skogs Taggig som handlar om att komma ut som ickebinär och vilken viktig roll familj och vänner är för processen samt Scott Hubers Ingen brist på tankar som handlar om rädslan för ensamhet och sina egna tankar, och hur det är att utsättas för båda samtidigt.
Lagom till sverigefinnarnas dag 24 februari så ger Verbal förlag ut Finnkampen – Sverigefinnarnas illustrerade historia av Ali Jonasson och Mats Kejonen. ”Skratt och tårar, tango och hiphop, skogsfinska trollformler och självförsvarsgarden. Här tecknas tiden som östra rikshalvan och en del av Sverige, via skallmätningar och arbetskraftsinvandring till dagens nya kulturella våg och officiella erkännande.”
Från Nosebleed Studio kommer den efterlängtade fortsättningen på Linn Olssons mangainfluerade vikingafantasy Nidur och Sanatorium förlag bjuder på Vit Volvo av Erik Svetoft som uppmärksammats stort utomlands med sin förra bok SPA. Sist men inte minst har vi Palabra förlag som nyligen gav ut den mycket läsvärda Dansa hela natten på undergångens brant av spanske serieskaparen Sebas Martín som handlar om queer kärlek och de allt hårdare politiska motsättningarna i Spanien strax innan inbördeskriget bröt ut.