Recensioner

Portal

söndag 26 november, kl 16:43 av 0 kommentarer

På kvällarna brukar Elia snöra på sig skridskorna för att ta en tur på skridskobanan. Oftast brukar Elia vara helt ensam men vid de senaste två tillfällena har något besynnerligt inträffat som satt myror i huvudet på hen. Som från ingenstans har en gammal rysk bil från 1950-talet dykt upp och när Eli försökt få kontakt med föraren så har både bilen och personen gått upp i tomma intet, som om den aldrig varit där. Elia blir som besatt och efter lite efterforskningar hittar hen bilen på Esbo bilmuseum och får även reda på att den ägdes av Elin ”Eki” Koskela och donerades till museet 2001, 50 år efter att Eki införskaffade bilen. Tanken och längtan efter att lära känna Eki håller Elia fången både dag och natt och sakta men säkert sås fröet till en relation bortom tid och rum.

Den finlandssvenska serieskaparen Edith Hammar debuterade 2020 med boken Homo Line, en fantastisk bok om att hitta sig själv, både i det mellanförskap som finlandssvenskar kan känna mellan Svenskfinland och Sverige men också som queer i ett heteronormativt sammanhang. Förutom att Stockholm skildras som en sexig utopi jämfört med Helsingfors så präglas boken även av drömmar om verklighetsflykt och nostalgi, vilket slår ut i full blom i Ediths senaste verk på det finlandssvenska Förlaget M, nämligen Portal.

Portal är en underbar mix av dagens och gårdagens queera Helsingfors och magisk realism i form av kärleksrelationen mellan vårt tids Elia och 50-talets Eki. Ediths uttrycksfulla helsidesrutor i svartvitt (där skuggor, halsdukar, solstrålar och hår får eget liv) tar oss med på en härligt surrealistisk resa genom tid och rum där bland annat karaoke blir en spännande metafor för att bli en stjärna, någon annan eller bara sig själv. Att bli sedd!

I boken skildras också Ekis ambivalenta känslor när det gäller Fortsättningskriget. Dels ovissheten, flyglarmen, skräcken och bombskydden, men också känslan av frihet där ingen hann eller orkade bry sig om sexuella avvikelser. Elias rotlöshet och Ekis längtan efter frihet sammanstrålar slutligen i en insikt om att sluta älta det förgångna och ta saken i egna händer, här och nu och inte imorgon eller någon annan dag.

Manus: Edith Hammar
Illustration: Edith Hammar
Förlag: Förlaget M
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...