Arkiv för mars 2019

Nyheter och tips /Snygga omslag

Veckans omslag – vecka 13 (2019)

söndag 31 mars, kl 21:37 av 0 kommentarer

 

Välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans omslag! Här presenterar jag i vanlig ordning de i mina ögon snyggaste omslagen från veckans skörd från förlagen i staterna.

Den här veckan bjuds det på Världarnas krig, närhet och tillit, skön retro, Batman 80 år samt Sabrina och Salem. Mycket nöje!

Fortsätt läsa Veckans omslag – vecka 13 (2019)

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 13 (2019)

lördag 30 mars, kl 22:36 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

DETECTIVE COMICS #1000
Manus: Peter Tomasi, Brian Michael Bendis, Warren Ellis, med flera.
Illustration: Doug Mahnke, Greg Capullo, Becky Cloonan, med flera.
Förlag: DC Comics

The Caped Crusader, the Dark Knight, the World’s Greatest Detective, Läderlappen, ja, kärt barn har många namn och idag, 30 mars 2019, är det en alldeles speciell dag för Batman fyller nämligen 80 år! I mars 1939 dök han upp för första gången i #27 av tidningen som gett DC Comics dess namn för fast det stod ”maj 1939” på omslaget så gavs den ut tidigare och man har sedermera beslutat sig för att 30 mars är den officiella bemärkelsedagen. Precis som förra året när DC Comics firade Supermans 80-årsdag med ett sprängfyllt Action Comics #1000 så passar förlaget även på att hylla ytterligare en av sina ikoniska skapelser med Detective Comics #1000 med flera historier av olika författare och tecknare, 96 sidor klassisk superhjälteaction och en uppsjö av underbara variantomslag. Shazam önskar Batman stort grattis på födelsedagen!

Fortsätt läsa Veckans nyheter – vecka 13 (2019)

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Svenska serievåren 2019: Uppsala Comix

fredag 29 mars, kl 15:31 av 0 kommentarer

Nu i helgen 30-31 mars är det dags för 2019 års upplaga av Uppsala Comix som i vanlig ordning äger rum på Grand i Uppsala och som arrangeras av seriebutiken Seriezonen och Studiefrämjandet. I år är festivalens officiella affisch skapad av förra årets Urhunden-vinnare Li Österberg som är känd för sina fantastiska och personliga serieböcker om de grekiska gudarna. Under lördagen öppnas festivalen med en föreläsning av Västern- och Tex Willer-kännaren Magnus Magnusson och på söndagen öppnar även mässgolvet med flera spännande serieskapare på plats.

Bland de internationella gästerna kan nämnas författaren David Hine – mest känd för den lysande Marvel-miniserien Silent War och Bulletproof Coffin från Image Comics – och tecknaren Mark Stafford. Tillsammans ligger dessa britter bakom The Man Who Laughs samt deras senaste samarbete Lip Hook – A Tale of Rural Unease (bägge böckerna utgivna av förlaget SelfMadeHero). Vidare har vi den finländske tecknaren Sami Kivelä vars alster man kan njuta av i serierna Abbott (författad av Saladin Ahmed och utgiven av BOOM! Studios) samt Beautiful Canvas (författad av Ryan K. Lindsay och utgiven av Black Mask Studios)

På söndagen kommer även Joakim Lindengren (Kapten Stofil) att presentera sin kommande serie Ugly Mareowl som jag förtvivlat försökt hitta information om eftersom jag älskar Lindengrens härligt galna påhitt och att det kommer att bli något alldeles extra är jag övertygad om.

Under Uppsala Comix sker två exklusiva boksläpp och först ut är Uppsalabon och seriekännaren Olle Dahllöfs nya bok Våra serietecknerskor, utgiven av Seriezonen, som är en ambitiös och välkommen sammanställning över kvinnliga serieskapare från 1880-talet fram till 1970. Dahllöf är sedan 2007 medlem av Svenska Serieakademin och förra året presenterade han boken Uppsala – vår seriestad som också gavs ut av Seriezonen.

Som jag redan meddelat i mitt inlägg Svenska serievåren 2019: Nya serieböcker kommer Vei – bok 2 göra smygpremiär på Uppsala Comix precis som Vei – bok 1 gjorde 2017. Förutom att bokens skapare Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson presenterar och signerar den andra och avslutande delen av sitt episka fantasyäventyr inspirerat av nordisk mytologi på söndagen så kommer Peter Sparring från Cobolt Förlag och Bodil Unenge från Bonnierförlagen prata om framtiden för Kartago Förlag som nytt imprint hos Cobolt.

Förutom allt detta erbjuds det workshops, försäljning och signeringar i vanlig ordning och har man vägarna förbi så passa på att besöka Fabian Göranson (Martilo, Drömmen om Europa), Jonas Darnell (ständigt aktuell med Herman Hedning, nu på nytt eget förlag), Pelle Forshed (Under tiden, De anhöriga), My Palm (Festens charmigaste tjej), Karin Gafvelin (Djupet) och många fler.

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Svenska serievåren 2019: Nya serieböcker

fredag 29 mars, kl 11:15 av 0 kommentarer

Nu i helgen är det dags för årets upplaga av Uppsala Comix och redan helgen efter det äger även Stockholms Internationella Seriefestival rum och allteftersom de svenska seriefestivalerna står som spön i backen så dignar nu också seriehyllorna av nya spännande utgåvor. Som vanligt har jag försökt lägga ner både själ och hjärta när det gäller den svenska utgivningen av serieböcker från de flesta förlagen men jag vet redan nu att jag säkert missat något och detta beror inte på någon favorisering eller lathet utan på att det stundtals kan vara rätt besvärligt att navigera i den svenska utgivningsdjungeln.

Fortsätt läsa Svenska serievåren 2019: Nya serieböcker

Skriv en kommentar
Nyheter och tips /Snygga omslag

Veckans omslag – vecka 12 (2019)

söndag 24 mars, kl 20:57 av 0 kommentarer

 

Välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans omslag! Här presenterar jag i vanlig ordning de i mina ögon snyggaste omslagen från veckans skörd från förlagen i staterna.

Den här veckan bjuds det på Batman, psykoanalys, Harlemrenässansen, Marvel-nostalgi och mycket Bitter Root. Mycket nöje!

Fortsätt läsa Veckans omslag – vecka 12 (2019)

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 12 (2019)

torsdag 21 mars, kl 22:46 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

INVISIBLE KINGDOM #1
Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Christian Ward
Förlag: Berger Books/Dark Horse Comics

Så var det äntligen dags för en av 2019 års mest efterlängtade serier, nämligen Invisible Kingdom författad av G. Willow Wilson (Ms. Marvel, Wonder Woman) och tecknad av den fenomenale Christian Ward (Ody-C, Black Bolt). Handlingen i denna klassiska science fiction-saga, som Wilson beskriver som en mix av Cowboy Bebop och Dune, går ut på att seriens huvudpersoner – fraktpiloten Grix och den religiösa akolyten Vess – avslöjar en gigantisk konspiration på varsitt håll mellan stjärnsystemets dominerande religion och ett tyranniskt megaföretag som kommer att vända upp och ner på hela världen om sanningen skulle komma ut. Åtta månaders väntan är äntligen över och precis som Berger Books She Could Fly slog mig med häpnad så är jag övertygad om att Invisible Kingdom kommer att bli något alldeles extra.

LAZARUS: RISEN #1
Manus: Greg Rucka
Illustration: Michael Lark
Förlag: Image Comics

”The rich hoard technology and medicine. The middle class sells its soul for a chance at a better life. Everyone else is treated as Waste.”

Nej, detta är ingen beskrivning av dagens samhälle men väl beskrivningen av världsbygget i Greg Rucka och Michael Larks dystopi Lazarus vars skildring av en möjlig framtid – där ett fåtal rika familjer lever ett skyddat liv i lyx och med tillgång till häpnadsväckande teknologiska landvinningar och resurser såsom kloning och cybernetik medan den stora massan kämpar för sina liv i en värld förstörd av pandemier, klimatförändringar och krig – känns nästan läskigt förutspående. Sedan maj 2018 har serien legat i träda men gör nu storstilad comeback med ett nytt förstanummer och nytt format vilket innebär kvartalsutgivning och maxade lösnummer på 64 sidor. Förutom att vi får följa Forever Carlyles öden och äventyr i huvudserien så bjuds det även på en bonusserie av Lilah Sturges (Jack of Fables) och extramaterial till Seattle-baserade spelföretaget Green Ronins rollspel Modern Age: World of Lazarus Roleplaying Game.

För er som behöver fräscha upp minnet eller aldrig läst serien rekommenderar jag att ni utforskar alla inlägg som är taggade Lazarus här på Shazam eller så kan ni utforska Image Comics egna behändiga sammanfattning här.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv en kommentar
Recensioner

Serieböcker 2018: Young Frances av Hartley Lin

torsdag 21 mars, kl 16:05 av 0 kommentarer

Notarien Frances Scarland är en arbetsnarkoman som lider av insomnia och är väldigt bra på sitt jobb samtidigt som hon tvivlar på om det är det rätta för henne. När Frances befordras till assistent till en av de mest ökända delägarna av en av Torontos många advokatbyråer på Bay Street verkar hon gå en strålande framtid till mötes – vare sig hon vill eller inte, men när hennes trygga punkt i livet, Frances impulsiva och bohemiska bästa vän och rumskompis Vickie, får en TV-serieroll i Los Angeles börjar hennes förvirrade existens sakta men säkert krackelera. Är hon fången i ett liv som aldrig kan ge henne lycka eller är det det här som är lycka?

Fortsätt läsa Serieböcker 2018: Young Frances av Hartley Lin

Manus: Hartley Lin
Illustration: Hartley Lin
Förlag: AdHouse Books
Betyg: 5/5
Skriv en kommentar
Recensioner

Saker vi skapar

tisdag 19 mars, kl 22:40 av 0 kommentarer

Har du någonsin undrat varför vi skapar saker? En som funderat mycket över detta är Axel Brechensbauer, industridesigner och flitigt anlitad föreläsare om teorin bakom design och som nu även är aktuell med sin seriebok Saker vi skapar från Kartago Förlag.

Med hjälp av Axels alter ego (en antropomorf figur med drag av både Musse Pigg och Katten Felix) får vi följa med på en guidad tur i formskapandets intressanta värld där Axel frikostigt och informativt delar med sig av sina tankar och funderingar om människans besatthet av att skapa föremål. Med Maslows berömda behovstrappa som grund börjar en resa där vi bland annat får stifta bekantskap med människans behov av praktisk eller emotionell design, symboler, lösning på basala problem (som hur man fraktar vatten), geometriska figurer kontra naturens organiska former, föremål som kommunikation eller makt och slutligen drömmen om det ultimata föremålet som likt den heliga graalen löser alla våra problem.

Fortsätt läsa Saker vi skapar

Manus: Axel Brechensbauer
Illustration: Axel Brechensbauer
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 4/5
Skriv en kommentar
Allmänt /Krönikor och åsikter

Gratulerar på tioårsdagen!

tisdag 19 mars, kl 16:09 av 0 kommentarer

Wow! Jubiléerna avlöser verkligen varandra under detta Bladerunnerår. Konstskolan Bauhaus firar 100-årsjubileum, Marvel fyller 80, på lördag är det 25 år sedan första numret av Hellboy kom ut och just idag är det tio år sedan första bloggposten lades upp på Shazam.se. Jag var inte med från starten utan rekryterade mig själv i samspråk med Ferdinand Kjellin vid en bardisk under spx (numer Stockholms internationella seriefestival) i maj 2010. Före det hade vi samarbetat bland annat med ett quiz som gjordes till när Serietekets filmvisningar presenterade Punisher: War Zone (Lexi Alexander, 2008). Senare samma mycket aktiva år kom podden Hög av serier igång tack vare Anton Bjurvald efter att ha varit en glimt i ögat på undertecknad och Freddie Kaplan sedan länge.

Att mycket hänt sedan dess är förmodligen årets underdrift. Väldigt många bloggar och podcasts ute i likartat ärende har kommit och gått. Så det är med ett stort mått av stolthet jag konstaterar att såväl Shazam som Högen fortsätter att leverera kontinuerlig bevakning av serier, ett uppdrag som dagspress och etermedia förvisso blivit långt bättre på sedan vi startade men där innehållet alltjämt lämnar åtskilligt övrigt att önska. Sverige har ändå en lång och stolt tradition på området tack vare Seriefrämjandet och publikationen Bild & bubbla (där jag sedan ett par år tillbaka har en egen spalt), som apropå jubiléer fyllde femtio förra året och på hemsidan fortsätter hålla seriefanan högt med en stadig ström nyheter, artiklar och recensioner.

Målet att serierna tar sin naturliga plats jämsides den bildlösa litteraturen och bedöms lika hårt och rättvist och påläst med fokus på utförande framför innehåll är något jag kommer fortsätta sträva mot med skriverier och podavsnitt. Ett stort tack till mina kollegor (läs Henrik Örnebrings fina hyllning som publicerades i samband med femårsjubiléet för en introduktion till stora delar av gänget!) och alla er som läser och lyssnar.

Hoppas det blir minst tio år till av Shazam.se!

Skriv en kommentar
Recensioner

Över min döda kropp

måndag 18 mars, kl 22:25 av 0 kommentarer

Så var det dags att börja sätta tänderna i 2019 års första nya svenska serieböcker, lagom till Shazams jubileumsvecka och de kommande stora svenska seriefestivalerna, Uppsala Comix och Stockholms Internationella Seriefestival, som äger rum 30-31 mars respektive 6-7 april men mer om dessa festivaler och spännande nya svenska serienyheter i kommande inlägg.

Först ut i högen är två nya böcker från Kartago Förlag, nämligen Saker vi skapar av Axel Brechensbauer och Över min döda kropp av Freja Erixån. Freja kommer ursprungligen från Gävle och efter konststudier i Göteborg bor och verkar hon nu i Malmö, en bubblande seriestad med många seriescener och nätverk för serieskapande. Hennes debutbok handlar, som titeln visar, om att det nu får vara nog. Nog med ramar att passa in i, nog med påtvingade skam- och skuldkänslor. Dags att riva ner de patriarkala strukturerna och normativa begränsningarna!

Fortsätt läsa Över min döda kropp

Manus: Freja Erixån
Illustration: Freja Erixån
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 3+/5
Skriv en kommentar
Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...