Arkiv för januari 2015

Recensioner

All-New Miracleman Annual #1

lördag 31 januari, kl 23:48 av 0 kommentarer

4291866-miraclemanann2014001_dc11-0Marvel Comics återutgivning av Miracleman från 1980-talet har hittills varit en riktig höjdare och extra glädjande är det faktum att förlaget vid årsskiftet även gav ut nytt material i en Annual, dels bestående av en mytomspunnen opublicerad klassiker samt helt nytt material inspirerat av Alan Moores superhjälteepos.

Den första berättelsen i All-New Miracleman Annual #1 går under namnet ”The Priest & The Dragon: The October Incident: 1966” och är författad av ingen mindre än Grant Morrison samt tecknad av Marvels tidigare chefredaktör och nuvarande Chief Creative Officer Joe Quesada, som kämpat länge för att Miracleman skulle bli en del av Marvel Comics. Quesada tillkännagav 2009 när han fortfarande var chefredaktör att förlaget vunnit den utdragna juridiska kampen om superhjälten som bland annat gjorde att den varit borta från seriehyllorna sedan 1994 och att vi inte heller fick se avslutningen på Neil Gaimans berättelser om Miracleman. Nu är Alan Moores run snart helt återutgivet och förlaget har även lovat att vi kommer att få se Neil Gaimans oavslutade alster vilket känns helt underbart.

Fortsätt läsa All-New Miracleman Annual #1

Manus: Grant Morrison, Peter Milligan
Illustration: Joe Quesada, Mike Allred
Färgläggning: Richard Isanove, Laura Allred
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5
Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 5

fredag 30 januari, kl 19:25 av 0 kommentarer

MULTIVG-Cv1-ds-ee87dVarmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

DC Comics: Den här veckan fortsätter Grant Morrisons storslagna epos om DC:s multiversum med sjätte numret, kallat The Multiversity: Guidebook. Detta nummer är mycket imponerande med över 70 sidor där alla 52 alternativa världarna får en presentation och det behövs verkligen för min del eftersom jag nu hakat på serien helhjärtat efter det fantastiska numret The Multiversity: Pax Americana (tecknat av Frank Quitely) som hyllades av Anders i hans senaste årskrönika. Hela den här berättelsen i nio delar är helt enkelt för bra för att motstå och detta generösa nummer lovar mycket kött på benet för den som är svältfödd på information om kontinuiteten och olika skeenden när det gäller DC:s multiversum. Här får vi bland annat stifta bekantskap med Atomic Knight Batman, chibi Batman och Kamandi samt innehåller serien en karta över Multiversum och även en genomgång av alla tidigare ”Crisis”-händelser som skakat DC:s universum i dess grundvalar.

Fortsätt läsa Veckans nyheter – vecka 5

Skriv en kommentar
Allmänt

Läsning mot antisemitism

tisdag 27 januari, kl 21:20 av 2 kommentarer

mausOm du käre läsare mot förmodan känner någon som hyser antisemitiska åsikter så finns det hjälp av få även för en sådan skithög. Idag är det 70 år sedan Auschwitz befriades, det värsta av förintelselägren och en kulmen på århundraden av europeisk antisemitism. Efter Förintelsen tycker man att Europa borde ha gjort upp med antisemitismen men onda företeelser förgås tyvärr sällan. Idag kan man läsa att nazister spärrade av radiohuset i Falun och krävde att Sveriges Radio inte skulle rapportera om Förintelsens minnesdag. Nazister förenas i sin antisemitism eller judehat av sina själsfränder inom islamistiska och salafistiska organisationer. Efter attacken mot Charlie Hebdo begicks en annan lika feg attack mot en judisk butik i Paris. En mindre men lika allvarlig antisemitism finns framförallt bland delar av vänstern och muslimer med rötterna i Mellanöstern, i många länder där är antisemitism det normala. Likhetstecken sätts i de fallen mellan att vara jude och Israel-Palestina konflikten och gör alla judar ansvariga för Israels övergrepp på palestinier. Hjälpen jag pratade om kan utgöras av serier. Det finns ett flertal serier om antisemitism och Förintelsen. Den bästa serie som gjorts behandlar just Förintelsen, Art Spiegelmans Maus. En serie som borde vara obligatorisk läsning för alla Sveriges skolungdomar. The Plot, Will Eisners sista serie anbefalles också. Börja där. Jag kommer sedan under året att skriva om flera andra serier som behandlar antisemitism och Förintelsen. Det är mitt bidrag till minnet av den.

Skriv en kommentar
Recensioner

(In A Sense) Lost & Found

tisdag 27 januari, kl 20:53 av 2 kommentarer

muradovcover-lostfoundRoman Muradov är en illustratör vars alster dyker upp lite här och var. Alltid sjukt fina med mjuka och eleganta linjer. Som tur är så behärskar Muradov även seriekonsten. Till iPad finns hans Sad Comics att ladda ner som app och i höstas kom så äntligen första serien i tryckt form, (In A Sense) Lost & Found utgiven av Nobrow. Konnässören vet att det innebär en väldigt fin utgåva för Nobrow kan det här med formgivning. Man blir helt enkelt glad bara av att betrakta den och hålla den i handen.

Men nu är  det åtminstone till stora delar insidan som räknas. (In A Sense) Lost & Found som den poetiskt högtravande titeln lyder handlar om F. Premise som vaknar en morgon och en inser att hennes oskuld (kanske snarare oskyldighet, inget snusk alltså) är borta. Det går givetvis inte för sig och F. Premise ger sig ut i staden för att hitta igen den. Kanske har någon till och med stulit den? Så trots den högtravande titeln så är det inte någon tung serie. Man får följa F. Premise i hennes till en början jäktade sökande efter sin oskuld till att hon mer kommer till insikt om att hon kanske klarar sig lika bra utan den. Handlingen är okej och serien är småsöt och väldigt lågmäld. Den stora behållningen är förstås Muradovs oerhört eleganta teckningar och användning av vinklingar och skuggor m.m. Den dova färgläggningen är antagligen tänkt att matcha sökandet efter oskulden i en kall och oförstående stad. Men tyvärr blir det ofta så mörkt att det blir lite svårt att urskilja vad som är vad och då är jag bara lite skumögd. Det är så illa att det avsevärt försämrar läsupplevelsen och jag undrar verkligen hur Muradov och förlaget resonerat kring detta. Jag kan ändå rekommendera albumet, en näpen berättelse med oerhört vackra (om än något mörka) teckningar om behovet av sin oskuld. Hos Nobrow kan den som är nyfiken bläddra i albumet.

Illustration: Roman Muradov
Förlag: Nobrow Press
Betyg: 3/5
Skriv en kommentar
Nyheter och tips /Snygga omslag

Veckans omslag – vecka 4

söndag 25 januari, kl 21:39 av 1 kommentar

SWOMAN2014003-DC21-86cecTT-Cv6-FLS75-var-ddbe1BBWS2014004-DC11-5c265ANXFACT2014020-DC21-5b76bELEKTRA2014010-DC11-2f9ba

 

Välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans omslag! Här presenterar jag i vanlig ordning de i mina ögon snyggaste omslagen från veckans skörd från förlagen i staterna.

Den här veckan bjuds det på röd spindelkvinna, snabbfotad jubilar, optisk illusion, gul final, underbar fullträff och dubbel Del Mundo. Mycket nöje!

Fortsätt läsa Veckans omslag – vecka 4

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 4

lördag 24 januari, kl 00:00 av 2 kommentarer

JupitersCircle_01_bVarmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

Nu när första delen av Jupiter’s Legacy är avslutad är turen nu kommen för Jupiter’s Circle. Serien, skriven av Mark Millar, tecknad av Wilfredo Torres och med design och omslag av Frank Quitely utspelas 1958 och beskrivs av Millar som Mad Men möter Super Friends, och för er som inte känner till den senare så var det animerad TV-underhållning för kidsen producerad av Hanna-Barbera, med Superman, Batman, Wonder Woman och Aquaman, som sändes på lördagsmorgnarna i USA under 1970- och 80-talen. Om man spanar in Goran 240px-Super_FriendsParlovs variantomslag kan man lätt se likheterna med Super Friends men Millar vill också visa vad som döljer sig bakom den glättiga ytan och de perfekta käklinjerna, som om Franska nya vågen-regissörerna Truffaut eller Godard hade gjort en superhjältefilm med obegränsad budget i slutet på 1950-talet eller början på 1960-talet. Jupiter’s Circle kommer att handla om superhjältarna Utopian, Lady Liberty och deras övriga team och startar i april, består av 10 nummer och åker lätt upp på min pull list.

kingsman_the_secret_service_movie_2015-1440x900Mark Millar har verkligen haft flyt med filmbolag som vill sprida hans alster. Förutom redan existerande adaptioner av Wanted och Kick-Ass så är filmrättigheterna till MPH och Starlight i hamn och om en vecka dyker filmatiseringen av hans och Dave Gibbons The Secret Service upp med titeln Kingsman: The Secret Service med bland andra Colin Firth, Samuel Jackson och Colin Firth i rollistan och regisserad av Matthew Vaughn som haft ett finger med i Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, Kick-Ass-filmerna och X-Men: First Class. Med andra ord har jag från och med nästa helg chansen att få se både Kingsman och den animerade adaptionen av Marvels Big Hero 6 så jag svävar på lätta moln.

POWERS2014001-DC11-54e4bBrian Michael Bendis och Michael Avon Oemings skapelse Powers har också fått sin egen lilla TV-adaption som kommer att distribueras via Playstation Network med början i mars 2015 och i veckan var det också dags att åter få stifta bekantskap med originalupplagans Chicagopoliser Christian Walker och Deena Pilgrim och deras fortsatta arbete med att utreda superhjälterelaterade brott i fjärde volymen av serien Powers. Serien föddes 2000 och gavs först ut av Image Comics innan den 2004 blev en av de första att ges ut på Marvels Icon, som är Marvels egen etikett för kreatörsägda serier, och tanken med den nya volymen är att locka nya läsare till den redan flitigt prisbelönade serien men också att boosta den kommande TV-satsningen.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv en kommentar
Recensioner

Avengers & X-Men: Axis #1-9

torsdag 22 januari, kl 22:53 av 0 kommentarer

615ebOxHY-L._SY344_BO1,204,203,200_Onslaught är tillbaka i Red Skulls skepnad med Professor X:s telepatiska krafter. I hemlighet har han gjort den övergivna nationen Genosha till ett koncentrationsläger där han tänker genomföra sin slutliga lösning på mutantsläktet och skapa ett nytt Eternal Reich men med gemensamma krafter från Avengers, X-Men och Magnetos bad guys åker han på pumpen. Doctor Doom och Scarlet Witch kastar en inverterings-besvärjelse över Red Skull för att Professor X:s goda sida ska ta över men när dammet lagt sig visar det sig att besvärjelsen påverkat alla stridande grupper på Genosha. Hjältar blir onda och skurkar blir goda och fullt krig mellan Avengers och X-Men står för dörren.

Fortsätt läsa Avengers & X-Men: Axis #1-9

Manus: Rick Remender
Illustration: Andy Kubert, Leinil Yu, Terry Dodson, Jim Cheung
Färgläggning: Laura Martin, Matt Milla, Edgar Delgado, Jesus Aburtov
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 2/5
Skriv en kommentar
Recensioner

[Tema: Barnserier] Kusliga Jokasta: Döden är min mamma!

onsdag 21 januari, kl 21:52 av 0 kommentarer

KusligaJokastaEpix, Epix å Epix. Suck. Här längtar man efter barn- och ungdomsserier som finns på svenska så de är läsbara för någon som inte kan engelska. Å så finns de. Men mest hos Epix och att få veta vad Epix ger ut är inte lätt, kanske om man är bibliotekarie men det är jag inte. Nåja, som tur är besöker jag det lokala biblioteket då och då och har jag tur så har de ställt fram de nya Epixserierna. Slumpen alltså.

Senaste? tillskottet (tryckt 2014) är Kusliga Jokasta (här får jag verkligen anstränga mig för att inte skriva Jolanta, har du sett Hipp Hipp! förstår du) med undertiteln Döden är min mamma. Manus är av David Cali och teckningar av Ninie, både helt nya bekantskaper för mig. Kusliga Jokasta handlar om Jokasta, en liten tjej på lågstadiet som är lite annorlunda, främst genom att kläder och annat har något morbida drag. Det är inte så konstigt eftersom hennes mamma arbetar med att ta livet av folk genom att leverera dödsbesked. Hon är bra på det men missar återigen att premieras av chefen inför de andra med samma arbete. Hon förstår att det är för att hon lät en man klara sig. Nu är det dags att rätta till det felet och ge honom hans försenade dödsbesked. Kruxet är bara att Jokasta, som har svårt att få vänner, verkar ha skaffat just en sådan. Typiskt nog det barn vars far hon ska lämna dödsbeskedet till.

Som ni förstår är det rätt skruvat, Jokastas mamma är kanske inte Mother of the Year (vad nu det innebär) men hon går så gott hon kan trots att väl mycket fokus läggs på karriären. Mamman är en intressant och rätt komisk karaktär vars planer ofta går stöpet. Trots det morbida temat så är albumet genomgående kul och för det roliga står ofrivilligt Jokastas mamma. Jokasta i sin tur är en tuff liten tjej som är mest som vem som helst även om hon har det lite annorlunda hemma vilket kompisarna blir varse på kalaset. Ett kalas som mamman fixat enbart för att få tag på den man hon ska döda. Serien har en härligt morbid ton och en rätt absurd handling. Det funkar bra och manus, teckningar och översättningar är genomgående bra. Så om du vill ha en bra barnserie bege ditt närmsta bibliotek eller håll utkik på SIS, ibland dyker Epix upp 😉

Manus: Davide Cali
Illustration: Ninie
Förlag: Epix
Betyg: 3/5
Skriv en kommentar
Snygga omslag

Snygga omslag: Star Wars #1

söndag 18 januari, kl 17:40 av 1 kommentar

STW2015001-DC38-e36faswish-1-o-vault-collectibles-amanda-conner4333683-b7acdl5iyaeqbe40be3a80ee2b5a279090995a72aaeb93bswcomic1 frankcho

 

Med över en miljon sålda exemplar seglar nya Star Wars #1 från Marvel Comics in i historieböckerna. Succén är redan ett faktum och Marvel har även överträffat sig själv när det gäller en uppsjö av variantomslag och även specialomslag till olika seriebutiker. 69 olika omslag bara till #1 så här långt och förutom originalomslaget av John Cassaday som ni kan se i Veckans nyheter och Alex Ross fantastiska variant av Chaykin originalomslag till Star Wars #1 från 1977, som blev Veckans favorit i Veckans omslag, kan man även njuta av alster från bland andra Joe Quesada, J. Scott Campbell, Mark Brooks, Skottie Young, Joe Quinones och Adi Granov. Bleeding Cool har hela listan och jag har valt ut fem stycken som jag gillar. May the Force be with you! 🙂

Fortsätt läsa Snygga omslag: Star Wars #1

Skriv en kommentar
Nyheter och tips /Snygga omslag

Veckans omslag – vecka 3

söndag 18 januari, kl 17:39 av 1 kommentar

DEATHLOK2014004-DC11-4fd57GRSON-Cv6-ds-c15b5DD2014012-DC11-41044SHIELD2014002-DC11-d2c2bSTW2015001-DC51-af467

 

Välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans omslag! Här presenterar jag i vanlig ordning de i mina ögon snyggaste omslagen från veckans skörd från förlagen i staterna.

Den här veckan bjuds det på dominobrickor, vortex, höga höjder, tungan rätt i mun och Star Wars-nostalgi. Mycket nöje!

Fortsätt läsa Veckans omslag – vecka 3

Skriv en kommentar
Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...