En läsare hörde av sig och frågade om vi inte kunde skriva något om att läsa serier på surfplatta. Givetvis kan vi göra det vi vill ju glädja er läsare, jag har dessutom funderat på att skriva något sen jag införskaffade min Samsung Galaxy Tab 8.9 för en månad sedan. Den första frågan man bör ställa sig inför ett köp är om man verkligen behöver en surfplatta och i så fall till vad? Jag hade nog inte skaffat en surfplatta om det inte varit för mitt serieläsande. Om jag ser till mig själv så fanns det tre skäl till att skaffa en surfplatta. I rangordning 1) Jag spar en hel del plats (och sura blickar från sambon) genom att köpa serier digitalt. 2) Det är bekvämt och jag kan ta del av mitt digitala bibliotek så fort jag har Wi-Fi i närheten 3) Digitalt är oftast billigare än tryck som det bör vara.
Mitt digitala serieläsande började annars när jag skaffade min första hi-tech telefon med hyfsat stor skärm, iPhone 4, för ett år sedan. I början laddade jag mest ner gratisserier och det är först i höst som jag på allvar börjat köpa mycket serier digitalt. Mina ändrade köpvanor innebär att onsdagar numera är en kul seriedag eftersom det då släpps nya digitala serier på Comixology och Dark Horse Digital. Det är alltid spännande att se vad som kommer digitalt och jag har även till skillnad från tidigare möjlighet att köpa en ny serie som jag läst mycket om. Därav har det blivit några förstanummers-recensioner från min sida på Shazam. Ännu roligare är att allt fler serier släpps samma dag som de ges ut som tidningar och vissa fall även som samlingar. Jag skrev om digitala serier tidigare i höstas i samband med New 52. Den 28 januari 2010 innan den första iPad släppts skrev Ferdinand ett inlägg där han funderade kring vad det skulle kunna innebära och han hade rätt i en hel del. Intressant så här nästan två år senare.
De appar jag använder för serieköp och läsning är Comics by Comixology och Dark Horse Digital. Comixology är den ledande utvecklaren och deras app är varje onsdag den mest inkomstbringande appen till iPad vilket säger en del om hur lämpade surfplattor är för serieläsande. Comixologys teknik finns även i Marvel-, DC-, Image-, Top Shelf- och numera även IDW-appen. De dedikerade apparna finns i huvudsak till Apples iOs medan endast Marvel och DC finns på Googles Android. Dark Horse Digital finns sedan igår till båda operativsystemen dock endast som beta till Android. Jag har dock testat den och den funkar fint och flyter smidigare än på iPhone vilket iofs antagligen har med prestandan att göra. Jag har även testat iVerse som bara finns till iOs och Graphic.ly som finns till båda men de är rätt värdelösa jämfört med Comixologys som sedan uppdateringen till 3.0 är riktigt snabb. Android-versionen är inte uppdaterad till 3.0 men den är snabb vilket den gamla iOs-versionen inte var. Det stora minuset är att man inte kan ladda ner flera nummer samtidigt. Comixology har dock nyligen sagt att en 3.0-version för Android ligger högst på deras prioriteringslista så jag skulle tro att det finns en i januari eller senast i februari, men det är min gissning. Comixology intar en alltmer dominerande ställning och kallas omväxlande för iTunes of Comics eller Digital Diamond.
Både Comixology och Dark Horse använder sig av en guided view-teknik där du kan läsa panel för panel. Jag har verkligen fastnat för det sättet att läsa serier digitalt och tycker det är en av få fördelar med att läsa digitalt för det ska givetvis sägas att en tryckt serie är trevligare att läsa. Vissa paneler blir väldigt uppförstorade, ibland för mycket men oftast innebär det bara att man kan se detaljerna i teckningarna på ett annat sätt vilket jag uppskattar. På vissa serier klipps rutorna av så en del försvinner när man läser panel för panel men det beror på serie/förlag. Jag har inte kunnat se någon skillnad mellan iOs och Android så det är inte appen i sig det hänger på. Jag har jämfört American Vampire: Survival of the Fittest från Dc och Blue Estate från Image. DC skötte den här delen bättre i det testet. Jag vet dock inte om förlagen gör detta eller om Comixology gör det. Både apparna har iaf en skarp upplösning till skillnad från det jag sett hos iVerse och Graphic.ly. Comixology har numera alla intressanta (och några till) amerikanska förlag som ger ut sina serier digitalt. Det är alltså amerikanska serier som gäller, det finns även franska appar men de jag sett verkar inte ha så mycket.
Priset varierar mellan de olika förlagen men ligger alltid på 7, 15, 22 eller 28 kr (0.99, 1,99, 2.99, 3.99$). Priset beror enbart på att Apple har bestämt att allting i AppStore ska sluta på X.99 vilket spillt över på Android så priserna är desamma. Vad som är billigast beror på dollarns kurs. Hittills har det varit Android eftersom priserna hos Comixology är i dollar medan man på iOs betalar i kronor. Värt att tänka på vid köp är att Apple tar 30 % i avgift för alla in-app-purchases medan Google tar 12,5 % i avgift. Om man vill undvika att pengar hamnar hos två av världens rikaste företag och istället hamnar hos mindre rika förlag så kan man köpa serierna på webben både hos Comixology och Dark Horse och sedan läsa de på sin surfplatta. Nu orkar jag oftast inte det eftersom det är så smidigt att handla i appen men alternativt finns och måste iofs användas om man har Android och vill köpa Dark Horse-serier. Det kan också vara värt att notera att Dark Horse kommer att ta 2.99$ för de serier som släpps samma dag digitalt som fysiskt (same day as print) och efter en månad? sänka dem till normalpriset 1.99$. Samma princip jobbar vad jag kunnat se DC och Image efter. Äldre serier kostar oftast 1.99$ beroende på om de kostat 2.99$ eller 3.99$ från början. Är de dock ett halvår eller äldre brukar de sättas ut för 1.99$ oavsett vad de kostat tidigare. Jag kan konstatera att min smärtgräns för vad jag kan betala ligger högre än vad jag trodde tidigare i höstas.
De flesta av mina serier har jag köpt på någon av de reor som både Comixology och Dark Horse kör. Comixology har dels Marvel Mondays med halva priset på en viss serie. De har t.ex. kört Captain America, Amazing Spiderman och New Avengers sista månaderna. Mitt i veckan rear de ut en titel från ett mindre förlag som Image, Dynamite eller IDW. På helgen brukar det återigen vara rea på en Marvel-titel eller en DC-titel. DC kallas sina 101 och hittills har de haft rea på t.ex. Superman, Batman och WonderWoman. Alla reaserier kostar 0.99$. Dark Horse kör en rea varje helg med samma pris, hittills har de haft Mignolaverse-, The Goon- och diverse Star Wars-reor. Det är alltså värt att få mejl från båda om man inte kollar apparna regelbundet för reorna är kanon.
Så långt om appar och priser. En lika viktig fråga är vilken surfplatta man ska införskaffa och vilken storlek man ska ha. Jag är definitivt ingen teknikexpert men jag surfade runt rätt mycket innan jag bestämde mig. iPad är den överlägsna marknadsledaren och iPad2 släpptes i mars 2011 och har tillsammans med första versionen ägt marknaden för surfplattor. Numera finns det Android-plattor som i tester bedöms vara likvärdiga med iPad. I somras kom Samsung Galaxy Tab 10.1 som var den första som bedömdes kunna mäta sig med iPad. I oktober kom den även i 8.9 tum och kring årsskiftet kommer en 7.7 tums med en bättre skärm (Super-Amoled). Kring årsskiftet kommer även Asus Eee Pad Transformer Prime som liksom Samsungs senaste har fått riktigt bra recensioner. Den kommer med ett tangentbord som den kopplas till och blir då en mini-laptop. I USA har Amazon släppt sin Kindle Fire som ligger klart lägre i pris. Utöver dessa finns även Android-plattorna Sony Tablet S och Motorola Xoom men de har inte fått lika bra recensioner vad jag sett.
Det man bör fundera över och titta noga på utöver app-utbudet där iPad har klart fler appar anpassade för surfplattor är storlek på skärmen, vikt och upplösningen. iPad är 9.7 tum, Samsung finns som sagt i 10.1 och 8.9 just nu, Asus Transformer Prime i 10.1 och Kindle Fire är på 7 tum. 7 tum kan jag tänka mig är lite litet och det borde inte gå att läsa hela sidor. Det går att läsa hela sidor på den 8.9 tums jag har men det är lite smått. Vill man läsa hela sidor bör man satsa på en 10.1 från Samsung eller Asus eller en iPad med 9.7. Jag läst att en seriesida av amerikansk standard är 90 % av sin originalstorlek på iPadens skärm. Vikten var det som avgjorde valet för mig. När jag kollade in plattorna i butik så var 8.9 klart lättare än både iPad och 10.1 som både kändes väl tunga. Jag vill både kunna läsa sittandes och liggandes utan att bli trött i handlederna/händerna. Samsung 8.9 väger 465 gram, iPad2 601 gram, Samsung 10.1 565 gram och Asus Prime 586 gram. Det låter kanske inte så mycket med 100 gram men i längden lovar jag att det märks. Tjockleken skiljer sig inte så mycket åt, det rör sig om millimeter från iPads 8.8 mm till Asus Prime 8.3 mm och Samsung emellan. Upplösningen är 1280*800 på Samsung och Asus-plattorna och 1024*768 på iPad2. När jag kollade i butik så tyckte jag att det syntes att upplösningen var sämre på iPad men om det påverkar läsningen av serier vet jag inte. Jag är iaf överlag nöjd med min surfplatta som fyller serieläsarfunktionen bra.
Det här är alltså om du vill köpa en surfplatta nu. I mars eller april verkar det som att iPad3 kommer och det ryktas om mycket högre upplösning och nu finns ryktet är Samsung vill kontra med en modell med minst lika hög upplösning. Så för den som vill ha ännu bättre upplösning kan det finnas skäl att vänta. Vad det gör med tjocklek och pris vet jag inte men utvecklingen inom området är rätt suverän så de borde inte behöva bli dyrare eller tyngre. Det enda man kan vara säker på är att kommande surfplattor kommer att vara bättre J
Kommentera gärna om dina egna erfarenheter och korrigera även ev. felaktigheter i texten ovan.
Bra artikel. Jag kör också rätt mycket digitala serier sedan jag köpte min iPad förra julen. Var till en början skeptisk till att inte äga den fysiska tidningen, men nu gillar jag verkligen det digitala formatet och att slippa ha en massa lösnummer överallt. Köper dock de serier jag verkligen som fysiska samlingsvolymer också.
Även jag har hoppat på den digitala serierevolutionen så smått, även om min HTC Incredible S är lite liten för ett optimalt serieläsande så funkar det ändå helt okej om man använder ComiXologys Guided View-teknik.
Jag läser rätt mycket serier på min tablett med, framförallt amerikanska superhjältar; europeiska serier brukar passa sämre pga originalformatet. Personligen läser jag alltid i helsidesläge utan guided view eftersom jag tycker att den tekniken förstör sidlayouten, så om inte serien fungerar bra som helsida (typiskt är att en del seriers textning kan bli obehagligt ful) så får det vara för min del. Olika smak, m a o 🙂
Sen kan jag rekommendera Comic Zeal för de som redan har serier i cbr/cbz-format och vill läsa dem för tyvärr går det inte att ladda upp sina egna serier i Comixology, tyvärr.
Jag tror också att Google även de tar 30% av priset för in-app-purchases, om det nu inte ändrats alldeles nyligen; när jag senast kollade m t p egna appar jag skrivit och hur betalningen ser ut var det åtminstone så. Dvs försäljaren får 70% av vad kunden betalar, oavsett Apple/Google, men för en del försäljningar funkar det så att Google splittar de 30% med mobiloperatören. Kanske det är där någonstans 12.5% dyker upp.
Men det är tech-detaljer. Det viktiga är att det faktiskt går alldeles utmärkt att läsa vissa serier på en tablett, och för min del har det gjort att jag läst en hel del serier jag annars aldrig skulle gjort 🙂
Väldigt bra artikel. Jag har haft iPad ett tag nu (sen den kom) och har följt utvecklingen serieappar under den tiden. I början var det sjukt buggigt. Jag gillar också comixologys reor och det är därifrån jag plockar det mesta. Sen har jag köpt sjukt mycket DC senaste halvåret för 22 spänn direkt vid release. Det jag älskar köper jag fysiskt och det jag gillar köper jag elektroniskt. Det emellan tradeväntar jag på… Det jag verkligen verkligen gillar köper jag både elektroniskt och fysiskt.
Det är lite för litet att läsa på iPad, det tycker jag verkligen, men i sängen spöar iPad alla andra format på grund av bekvämligheten. Man slipper ju dessutom ha lampan tänd och väcka draken 🙂
Ps. ”väcka draken” var en nördreferens och inte en hö-hö-fikarum-på-verkstan-grej. Ds
Ursäkta spammet, men jag kom på en sak till. Det är verkligen onödigt dålig upplösning på serierna man köper elektroniskt och det stör mig.
Tack för berömmet och tipsen.
Jag håller med om upplösningen på en del serier. De borde kunna göra det bättre, framförallt stör jag mig på texten när den är oskarp.
Angående upplösning så kanske det är relaterat till filvikten. Jag som inte har största hårddisken på iPad:en behöver redan nu ta bort serier när jag köper nya, så jag tror att balansen där är rätt bra nu.
Jonas. Fast serierna har du ju betalat för en gång så du behöver egentligen inte ha dem kvar på iPaden. Jag kan tycka det är lite drygt att man inte kan göra som man vill med filerna för jag skulle vilja kunna plocka ut dem och ha dem i en mapp på datorn istället. Men jag misstänker att det är sånt som piratas.
Jag ångrar iofs också nu att jag inte tog ”sextifyragiggaren”
Fanns det en läsplatta som hade samma storlek som amerikanska serier så skulle jag faktiskt köpa den på studs. Nu är jag lite missnöjd hela tiden med storleken
Konsumentupplysning på Shazam, bra initiativ! Jag använder Comic Zeal på min iPhone och tycker det fungerar utmärkt. Har starka funderingar på att köpa en läsplatta för att törsta mitt seriebehov ”på riktigt” men som jag förstått det finns Comic Zeal-appen bara till iphone/ipad finns det någon motsvarighet till android marknaden? Dvs en app där jag själv kan lägga in mina serier cbr/cbz-format?
En initierad läsarskara som Shazams har säkert koll på detta..
[…] december förra året skrev jag en längre guide om att läsa serier på surfplatta och vad man skulle tänka på och den är i stora delar […]
Bao Da Ipad 3
Shazam guidar: Läsa serier pÃ¥ surfplatta « Shazam.se
Green Coffee Bean
Shazam guidar: Läsa serier pÃ¥ surfplatta « Shazam.se