Jag tycker Fantomen var som bäst 1994-995 då serien moderniserades och blev mer realistisk. Tyvärr slog inte detta såväl ut som redaktionen hoppats på och allting återgick till det vanliga. Tills nu. Nedan följer mitt synopsis på första äventyret i Den 21:e Fantomens död. Äventyret är dels en beskrivning av situationen i Bengali, Fantomens älskade hem, och dels en beskrivning av en åldrad Fantomen som funderar över sitt liv och Fantomenättens framtid och om han kan påverka läget i Bengali.
Det tidigare så fridfulla Bengali, ett mönsterland i Afrika, befinner sig på randen till inbördeskrig. Politiska mord och etniskt våld som har sin grund i stamkonflikter har gjort landets framtid osäker. I bergsfurstendömena som inlemmats i Bengali men där makten stannat hos furstarna har islamister tagit över makten sedan folk revolutionerat mot de korrupta furstarna. Endast i Baronkhan sitter en furste kvar, Rex. Islamisterna hotar nu Bengali med heligt krig då de anser att deras muslimska bröder i Bengali är förtryckta. Till detta kommer ett ökat antal kriminella organisationer som ökat sitt inflytande i landet i takt med att de samhälleliga institutionerna försvagats. Bengalis relativt stora vita befolkning lämnar i allt högre utsträckning landet då de ofta attackeras och hotats av extrema grupper. Djungelpatrullen har förbjudits i ett politiskt rävspel då den anses vara en kvarleva från kolonialtiden.
Fantomen sitter på tronen i dödskallegrottan men känner sig varken speciellt stark eller säker på sig själv (inte som på bilden ovan). Kroppen värker efter att i femtio år kämpat för det han trott på. Och ändå har det kommit till detta. Hans älskade Bengali riskerar att slitas sönder. Fantomen vet att han måste göra något. Men var ska han börja? Stamkonflikterna? Islamisterna? Djungelpatrullen? Presidenten? Kan han överhuvudtaget påverka händelseförloppet? Borde han ha kunnat upptäcka vad som var i görningen innan våldet blossade upp? Luaga vistas på hemlig ort pga hot. Worubu sitter i fängelse, oskyldigt anklagad för förskingring. Fantomens senaste insatser har inte gett resultat, snarare tvärtom. Ska han lämna över till sina barn? Kan han kräva det? Ska de tvingas axla manteln (trikån) i denna svåra stund för Bengali? Finns det plats för Fantomen i 2000-talet? Eller tar Fantomenätten slut här och nu? Fantomen lämnar Bengali och beger sig till USA där både Kit och Heloise bor för att prata framtid.
För mycket info om Bengali? För mycket filosoferande från Fantomens sida? För många frågetecken? För lite action? Tyck gärna till om början på slutet för den 21:e Fantomen.
Vänta nu, är det här ett riktigt äventyr från tidningen? I så fall är det första gången sen mitten av nittiotalet som jag är sugen på att köpa den igen.
En sån här historia skulle få mig också att börja köpa Fantomen igen.
Släpp inte ditt dagjobb.
Dark sprite returns!
Först och främst så gillar jag Fantomen, och det verkar inte du göra, så det enklaste är helt enkelt att ’byta kanal’ och skapa din egen grej – du har nog talangen för det.
För det andra så lider konceptet av att man inte fattar varför Fantis lyckats göra jobbet perfekt i 20 generationer, och nu helt plötsligt tappar greppet.
Han har slagits mot alla typer av överintelligenta överjävliga och uberelaka motståndare i århundranden som använt varenda trick i boken, plus några som de uppfann på plats.
Om det varit klart för den eventuelle läsaren vad som nu ändrats så drastiskt så hade det haft en bättre chans.
Tack för synpunkterna.
Jag hade faktiskt inte en åldrande Batman i tankarna men visst finns det en likhet. Fantomen kommer dock aldrig att nedlåta sig till det brutala våld Läderlappen gjorde i TDKR.
Jag gillar också Fantomen men tycker att serien i dagsläget är alldeles för intetsägande. Jag vill i mitt experiment försöka sätta i Fantomen i dagens verklighet i Afrika. Den svåra balansgången blir givetvis att samtidigt vara trogen mot Fantomenkaraktären. Om jag lyckas med det återstår att se.
Jag kan hålla med om att det är lite oklart vad som fått Fantomen att tappa greppet men min tanke är att det ska klarna framöver. Även om dagens Fantomen är mer vältränad än tidigare Fantomer har vapen och sätten att döda ”sofistikerats” avsevärt sedan 1536.
Härligt, lite ”fan”a”nama” över en avdankad Fantomen. För några år sen gjorde man en framtids version av Fantomen. Detta har jag väntat på, att någon vågar ta steget och fundera på att avliva honom och låta nästa generation ta över.
Detta vill jag läsa om i tecknad version.
Snygg Bild med
Fantomen är mer vältränad än tidigare Fantomer har vapen och sätten att döda ”sofistikerats” avsevärt sedan 1536.
—-
Men det har ju varit en pågående utveckling hela tiden, och hitentills har Fantis inte haft några besvär att hålla jämna steg.
Det besvärliga i att göra en ’realistisk’ Fantomen är att det existerande mytologin förutsätter saker, som iof är helknäppa, men som likväl är där, bland annat att han kunnat saker som ingen normal människa kan.
Än så länge måste jag anta att Fantis i den här versionen plötsligt blivit mycket dummare än förut. Kanske Alzheimers?
Det andra är att detta liknar en ’Alan Moore’ Fantis, grim’n gritty, ganska förutsägbart alltså.
Mår Fantis verkligen bra av mer realism? Borde man inte göra en mer ’EC’ skräckversion av honom istället? Han verkar mera släkt med The Shadow i Kalutas version för mej, än något av britterna.
Man skulle iofs kunna tänka sig en afrikansk variant på V:s Storbritannien, om det inte redan är tanken.
Fantomen kan ju ha blivit personligt drabbad av konflikten genom sin familj, på något sätt. Det kan ha påverkat honom…
Måste f.ö. flika in en gammal kommentar från Wallace Wood som jag hittade i Serieboken. (Hittade den tyvärr inte scannad på engelska.)
http://img15.imageshack.us/img15/294/page1ee.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/3646/page23.jpg
Inte så dumt. Du har verkligen försökt att måla upp hur Bengali skulle kunna se ut idag, med alla de problem som finns på 2000:talet.
Din omvärldsbeskrivning är kanske grim´n gritty, men det finns inget som antyder att din Fantomen skulle blivit en slags Roscharch i Djungeln alá Allan Moore. Snarare en åldrad Night Owl som försöker leva upp till idealen i en skitig omvärld.
keep up the good work
Jag vet iofs inte om Fantomen som ikon skulle ta skada av en gritty revamp. Det funkade ju bra i Kraven-sagan t.ex. och Watchmen skulle tydligen vara baserad på den från början rätt campiga serien Mighty Crusaders.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mighty_Crusaders
Var kommer bilden ifrån, förresten? Och vad är det för teknik, airbrush?
Bilden är en del av omslaget till nr 14/2008 och är målat av Heiner Bade. Vilken teknik det är målat med har jag ingen aning om.
http://img15.imageshack.us/img15/294/page1ee.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/3646/page23.jpg
—
Precis min poäng. Fantomen i verkligheten, med sina ’ihopsamlade tillhörigheter’. I verkligheten är detta ju rätt krasst, men med den infallsvinkeln råder det ju ingen tvivel om att man egentligen inte gillar serien/figuren.
Sedan är det ju underligt att så fort det ska ’innoveras’ nåt, så ska det vara ’brittiskt’, eller ’amerikanskt’ eller vafan det nu är.
En enkel komplikation är ju helt enkelt att den nuvarande Fantis tar en kula och dör, knall och fall, men att ingen av tvillingarna är gamla nog.
Sedan förfaller landet, och något måste göras…
En tanke som slår mej vore att det vore rätt fräckt dock, om det kunde köras parallellt med den reguljära Fantis, som en typ av ’imaginary story’ av samma snitt som DC ibland gör. Den skulle jag läsa. Om den slår så ger det ju ’food for thought’ så att säga..
Jag tycker ditt scenario blir lite för mycket av det goda. Det skulle räcka med att Fantomen dör i en strid med t.ex. Singh, och vad som sedan händer.
Det övriga scenariot med Bengali kan komma senare om det behövs, men bara nuvarande Fantomens död och dess följder borde kunna resultera i 20 riktigt bra nummer. Blanda sedan det med historiska äventyr så blir det en jättebra tidning.
Fast jag skulle tycka att det var ganska intressant med en Fantomen som överlever lite ”för länge” och börjar fundera på om han borde lämnat över redan. Jag vet inte om det finns något exempel på det i krönikorna.
Några Fantomenexperter här?
Jag tror f.ö. den skandinaviska Team Fantomen-kanon skiljer sig ibland från Lee Falks uppgifter angående tidigare Fantomer, av oklar anledning…
Lee Falk kom helt enkelt inte ihåg vad han skrivit förut så ofta blev det motsägelser. Tll hans försvar så kom inte läsarna ihåg det heller.
Rikard, jag vet att det blir lite för mycket science fiction/fantasy över det hela om du gör det men skulle inte din 21:e fantomen i slutet av berättelsen kunna tidshoppa till lite före den 1:e fantomens tid? Där kan han med tiden bli den infödings-gud som den förste fantomen efterhärmade när han blev fantomen.
Håller med om att det blir lite för mycket på en gång. Skulle allt det här tas upp i ett enda äventyr? Det känns som att varje ”delkonflikt” skulle behöva minst ett helt äventyr var. (ungefär som man gjorde under Lubanga-perioden, där det hela trappades upp i äventyr efter äventyr). Islamister som hotar med heligt krig känns verkligen som nåt man inte bara ska nämna i en bisats, det krävs en väl utarbetad story för att det inte bara ska bli klyschigt.
Mikael: Jo, men det var inte enda anledningen, tydligen. Ibland skulle tydligen svenska redaktionen klantat till det på egen hand, så det t.ex. blev oklarheter med släktträdet…
[…] mark vilket innebär en recension av senaste Fantomen bara dagar efter att jag lanserat mitt experiment kring den 21:e Fantomens död. Nr 3-4 är ett fläskigt dubbelnummer och innehåller äventyret […]
Visst hade det varit en idé att trappa upp det hela och ha det äventyr jag angett som del 1 som del 8 t.ex. Men nu ville jag redan från början visa i vilken verklighet Fantomen befinner sig och hur han känner sig.
Vad som har fått honom att känna så kommer att berättas i återblickar framöver parallellt med kampen för Bengalis och Fantomenättens överlevnad. Islamisterna i Dimmiga bergen kommer att ägnas minst en egen del.
Någon sci-fi blir det inte.
Jag har själv funderat kring en alternativ med att köra en story om den 21:e Fantomens död vid sidan av. På så sätt kan de som verkligen vill ha sin Fantomen ha kvar honom och vi som vill att kronologin följs får det. Tyvärr lär det väl inte finnas någon möjlighet för det rent ekonomiskt.
[…] Den 21:e Fantomens död, del 1: En vilsen vålnad av Rikard, publicerat den 20 januari 2010: 24 kommentarer. Första delen (och hittills enda) i min egen version av den 21:e Fantomens frånfälle fick både ris och ros. Det är tydligt att Fantomen berör och fler delar kommer även om det dröjt väl länge. Andra delen kommer i slutet av juli. […]
sc connector fiber optic cable star ceiling
Den 21:e Fantomens död, del 1: En vilsen vÃ¥lnad « Shazam.se