Casanova är Matt Fractions och Gabriel Bás SF-serie på Image och faktiskt hans första ongoing (började 2006): dock är utgivningstakten nu långsammare eftersom nye fixstjärnan Fraction är upptagen med högprofilsprojekten Invincible Iron Man och Uncanny X-men (och snart även Thor). Dessutom är Gabriel Bá sedan #8 inte längre illustratör: hans tvillingbror Fabio Moon har tagit över det uppdraget. Hursomhelst: traden Luxuria samlar de första 7 numren av serien – och vilken serie! Inte konstigt att Marvel fick upp ögonen för Fraction, Casanova sprutar fantasi och galna infall på snart sagt varje sida.
Detta är slipstream-SF i bästa Steve Aylett/Jeff Noon/Michael Moorcock-anda – inte konstigt att jag diggade den här serien från nästan första rutan, hela mitt favoritreferensbibliotek ligger och sjuder i bakgrunden. Casanova Quinn är internationell playboy, gentlemannatjuv, specialist på psionisk krigföring och dessutom son till Cornelius Quinn, chef för E.M.P.I.R.E, en protofascistisk polisstyrka som styr Jorden i den ospecificerade framtid som Casanova utspelar sig i. Efter en misslyckad stöt blir Casanova tvungen att agera spion för transdimensionelle brottskungen Newman Xeno, fast med ett perfekt (?) cover: Casanova spelar rollen av sig själv i en alternativ verklighet (såna dräller det av i Casanova), där originalet råkat dö – ”I am my own evil twin”, som Casanova säger.
Casanova hjälps/hindras/båda två på en gång av en apart samling bifigurer: hans maktgalne far, hans syster Zephyr, tillika mästerspion och dubbelagent (fast för vem?), M.O.D.O.K-liknande robotkvinnan Ruby Seychelle, hennes kopia i en annan kropp, hennes transdimensionella motsvarighet Fabula Berserko, robotmakaren Sabine Seychelle – och ett antal andra skruvade typer från hela rymd-tid-väven.
Ska jag fortsätta beskriva handlingen i Casanova kommer det ta flera sidor. Det räcker med att säga att hela spiontematiken med agenter, dubbelagenter, förrädare, mullvadar och liknande blir ännu mer tillkrånglad – och roligare! – när man dessutom lägger till lite alternativa verkligheter som huvudpersonerna kan färdas mellan. Intriggreppet med missions/counter-missions känns igen från TV-serien Alias, och Fraction använder det för att berätta fullständigt halsbrytande och drastiskt komiska historier där det inte är någon idé att försöka förutsäga vad ”the twist ending” kommer att bli – bollar man med alternativa verkligheter, psionisk krigföring och dubbel-trippel-mullvadsagenter är det lätt att leda läsaren vilse på ett extremt underhållande vis. Lägg till detta det mycket slipstream-mässiga greppet att Images redaktörer dyker upp i serien för att summera handlingen – eller ge ledtrådar till vad som komma skall, eller frånsäga sig allt ansvar för Fractions galna historier – så har man en SF-humor-action-serie som till fullo utnyttjar mediets fantastiska frihet. Fantasifullt, fräsigt, flyhänt.
Bás illustrationer – tämligen influerade av Mike Mignola – passar utmärkt för svängig transdimensionell spionaction. Under Bás penna kan man lätt se Casanova Quinn spelas av en speedad Mick Jagger. Med enkla, skarpa linjer skapar Bá ett visuellt universum åt Casanova som är detaljrikt utan att vara plottrigt och psykedeliskt utan att vara svåröverskådligt. No mean feat. Jag nämnde Mike Mignola – tänk kanske ännu hellre på Gabriel Bá som Mikes och Jack Kirbys okända kärleksbarn. Serien är i tvåfärg, vilket i det här fallet passar perfekt – jag misstänker att dimensionshoppandet hade övergått min fattningsförmåga om serien hade varit i fyrfärg…
En av 2009 års stora överraskningar/läsupplevelser, passande nog precis innan året tog slut. Vill ni uppleva en Fraction som inte behöver ta några mainstreamhänsyn eller hålla sig till Marvels brand management policy – köp genast Casanova vol 1. Är du dessutom slipstreamdiggare är det nästan tjänstefel att missa en bekantskap med denne Jerry Cornelius andlige arvtagare.
Illustration: Gabriel Bá
Förlag: Image
Betyg: 4+/5
OK, låter absolut som någonting jag borde titta på; jag gillar utflippad sf!
Som sagt: diggar du flippad SF bara _kan_ du inte gå fel med Casanova!
[…] en fyradelars, ny-färglagd återutgivning av den första Casanova-arcen Luxuria (som vi på Shazam gav en 4+ i betyg när den gavs ut i TPB häromsistens) kommer här nystarten: arcen Gula, med den härliga […]
[…] tro mig när jag säger att det är en seriehändelse av rang. Casanova (tidigare delar recenserade här och här) var serien som gjorde att Marvel fick upp ögonen för Matt Fraction, som nu klivit fram […]