Den här rackaren upptäckte jag av en slump i seriebutiken. Jag såg Marc Guggenheims namn och tänkte, hm, kan det här vara värt att kolla upp? Guggenheim – advokaten som blev serie-, videospels- och TV-manusförfattare – är ju med i Amazing Spider-Man-teamet, och det här är tydligen hans första och hittills enda ”creator owned”-serie. Kollade på lösnumren och insåg snabbt att detta var en relaunch av serien efter ett uppehåll – de första sex numren skulle finnas samlade i en trade, och si: butiken hade den inne. Eftersom den var löjligt billig (”184 pages, $6” står det i en extraprislappsliknande cirkel på omslaget – det blev £4.50 i engelska pengar) slog jag till.
Här är konceptet (och medge att det är coolt): För tio år sen invaderade rymdvarelserna. Vi hade ingen chans, planeten ödelades och plundrades, några få överlevande klarade sig genom att hålla sig undan i underjordiska bunkrar eller i vildmarken. Idag: alla rymdisarna lämnar planeten, samtidigt, utan förvarning. Kvar finns en pajad planet och en förvånad mänsklighet. Två stora frågor: Varför stack de? och Vad gör vi nu? Resurrection följer ett antal överlevande (en ensamstående morsa, USA:s nuvarande ”president”, en forskare specialiserad på aliens med en stor hemlighet, och några till) på deras väg mot ett stabilt samhälle och en lösning på alien-mysteriet.
Smart high concept med andra ord – kanske inte så förvånande om man som Guggenheim har bl a TV-serierna Eli Stone och nya ”Lost”-kopian Flashforward på sitt samvete (fast Guggenheim har visst lämnat Flashforward nu). Grundmysteriet är kittlande och Guggenheim etablerar snabbt en samling intressanta karaktärer som alla har sina egna hemligheter (inklusive överraskande kopplingar till andra huvudfigurer) och sin egen genomtänkta bakgrundshistoria. Berättartekniskt är Resurrection också lik ett bra modern TV-serie, där seriens ”nu” varvas med flashbacks till alien-tiden eller t o m till tiden före rymdinvasionen, och där man återvänder till olika händelseförlopp för att se dem ur en annan karaktärs synvinkel. Guggenheim portionerar ut informationen om ramhandlingen sparsamt men vältajmat (man sitter inte och irriterar sig på att han drar ut på saker i det oändliga a la Lost – inte än i alla fall), men än viktigare än intrigen är såklart karaktärerna. Guggenheim kan sitt hantverk och man vill verkligen veta mer om vad som kommer hända med just de här personerna.
Allt sammantaget borde detta alltså vara perfekt – särskilt med tanke på att jag letat efter en ny bra SF-serie att följa. Men Resurrection har en stor minuspost: de erbarmligt hemska teckningarna. Visst, paret Dumeer och Dabbs behärskar seriekonstens elementa, som rutkompositioner, bildvinklar och liknande – men de tecknar ju som krattor! I en del fall är det t ex svårt att se skillnad på de olika karaktärerna – i en tidig scen där en militär skickas ut för att lönnmörda ”presidenten” tog det mig ett tag att hänga med i vem som var mördaren och vem som var presidenten, och det är ju inte särskilt bra för läsupplevelsen. Detta kommer dock förhoppningsvis vara åtgärdat i de nya numren (3-4 nummer har kommit ut efter relaunchen i somras), där Dumeer och Dabbs är ersatta av Justin Greenwood – jag har bara kollat på lite omslag så långt, men Greenwood verkar avsevärt bättre (å andra sidan skulle en nervsjuk igelkott teckna bättre än Dumeer/Dabbs, så ribban ligger ganska lågt). Dessutom är de nya numren i färg (Insurgent Edition är svartvit). Ferdinand, som recenserat relaunch-numren tidigare (här och här) hittade i alla fall inte så mycket att anmärka på när det gällde illustrationerna. Att döma av de recensionerna verkar det verkligen som om jag borde läsa de nya numren, och Ferdinand borde kolla in de gamla som samlas i den här traden!
Hade det bara hängt på manuset hade serien fått en stark fyra i betyg av mig. Det är en komplimang till Guggenheim att jag trots de hemska teckningarna ger serien en trea. Resurrection är definitivt värd att kolla in – jag återkommer när jag läst några av de nummer Greenwood tecknat.
PS: Resurrection ska visst bli film – kolla här för mer info. Och Guggenheim är tydligen med och skriver manus till kommande Green Lantern-filmen också. DS
Illustration: David Dumeer & Douglas Dabbs
Förlag: Oni Press
Betyg: 3+/5
Jag har faktiskt läst den samling, men inte kommit för mig att skriva något om den. Och jag håller helt med dig. Ett bra manus som förtjänat ett bättre art team.